Superffods – czyli produkty, które warto spożywać

Moda na zdrowe i ekologiczne jedzenie typu BIO zatacza coraz większe kręgi. Niestety w Polsce tego typu produkty są jeszcze dosyć  drogie, ale i tak mnóstwo ludzi decyduje się na ich zakup. Superfoods to jednak coś więcej niż zdrowa nieprzetworzona żywność traktowana jako suplementy diety.

 

Zdrowe i naturalne

W sklepach ukierunkowanych na sprzedaż ekologicznych produktów można dostać różne suplementy diety, zapakowane najczęściej w eleganckie papierowe opakowania. Na szczególną uwagę zasługują produkty regionalne inspirowane dziedzictwem kulturowym i pochodzące najczęściej z upraw ekologicznych lokalnych producentów. Zakup takich produktów pozwala na większy rozwój regionalnych gospodarstw i stosowanie przez nie innowacyjnych rozwiązań. Jeśli jest to producent sprawdzony, na pewno nie trafimy w jego asortymencie h np. na pestycydy, antybiotyki czy jakiekolwiek konserwanty. Każdy w 100% naturalny produkt posiada nie tylko etykietę eko, ale też atest, czyli certyfikat jakości, o czym należy zawsze pamiętać.

 

Superfoods – acai,warzywa, miód i zioła

Są to różnego rodzaju witaminy, minerały, nasiona, kasze itd., które pochodzą z upraw i gospodarstw, na których nie stosuje się środków sztucznych. Wśród produktów superfoods można też znaleźć np. zioła, herbatki z imbirem, kiełbasy, jajka, ale też jogurty naturalne, owoce i warzywa. Coraz bardziej popularne stają się nasiona chia i bardzo często kupowane ze względu na dużą zawartość cennych składników odżywczych jagody acai. W tych małych owocach znajdują się m.in. witaminy z A,C, E i B oraz mnóstwo minerałów. Ze względu na dużą zawartość błonnika acai zapewniają długotrwale uczucie sytości i lepszą przemianę materii. Wpływają też dobrze na funkcjonowanie układu odpornościowego i pomagają szybciej zregenerować osłabiony psychicznie i fizycznie organizm.

Jagody acai można nabyć w formie liofilizowanej czy sproszkowanej, ale też często kupowany jest sok z tych owoców. Te niewielkich rozmiarów jagody to wspaniałe antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze hamujące powstawanie wolnych rodników. Dlatego też używa się ich do produkcji różnego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych – kremów, odżywek czy balsamów. Wystarczy zerknąć  na półki jednego z dobrze zaopatrzonych sklepów ze zdrową żywnością aby się o tym przekonać.

Superfoods to wszystkie nieprzetworzone produkty o cennych właściwościach odżywczych. Orzechy, miody,żurawina, dynia czy nawet natka pietruszki, Jeśli są uprawiane w gospodarstwach ekologicznych, to można mieć pewność, że nie znajdzie się w nich żaden konserwant, ani ulepszacz. Nie ma miejsca także na szkodliwe opryski i nawozy.