Pobudzająca guarana – co warto o niej wiedzieć?

„Dar od Boga” lub „Eliksir młodości”- tak rdzenni mieszkańcy Amazonii nazywają guaranę. Jej lecznicze właściwości są im znane od wieków. Napar ze zmielonych ziaren guarany jest przez tubylców powszechnie stosowanym środkiem poprawiającym sprawność fizyczną i psychiczną. Jej pobudzające właściwości sprawiają, że jest aktualnie jednym z głównych składników napojów energetycznych, preparatów odchudzających i nasercowych. Czym zatem jest owy „boski dar”?

Paulinia guarana

Paulinia guarana (Paullinia cupana) zwana również osmętą, guaraną lub ciernioplątem jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, występującą w Brazylii w dorzeczu Amazonki i Pary. Powszechnie nazywa się ją guaraną (nazwa wzięła się od plemienia Guarai) na cześć gorzko- kwaśnego napoju, który przygotowuje się z jej nasion. Jest to wiecznie zielony krzew, którego bogactwo znajduje się we wnętrzu niewielkich pomarańczowo – czerwonych owoców. Mowa o czarnych nasionach, które w procesie „produkcji” mieli się na proszek. To one stanowią o dobrobycie tej rośliny.

Działanie guarany

Prozdrowotne właściwości guarany związane są z ksantynami, organicznymi związkami chemicznymi, takimi jak kofeina, teobromina oraz teofilina. Dzięki temu, guarana wykazuje właściwości stymulujące, antybakteryjne i antyoksydacyjne, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Ponadto pomaga w przypadku:

  • fizycznego i psychicznego zmęczenia
  • zaburzeń koncentracji i problemów z pamięcią
  • depresji, nerwicy i stresu
  • dolegliwości układu krążenia
  • bólu głowy i migreny
  • osłabionej odporności.

Najogólniej rzecz ujmując, guaranę można porównać do kawy. Wywołują bardzo podobne efekty, z tą różnicą, że kofeina zawarta w guaranie wchłania się znacznie wolniej, przez co jej działanie utrzymuje się w organizmie aż do 6 godzin, podczas gdy działanie kawy szacuje się na 4 godziny. Co więcej, kofeina zawarta w guaranie ma również łagodniejsze oddziaływanie aniżeli kofeina w kawie.

Suplementacja guarany

Guarana charakteryzuje się specyficznym gorzkawym posmakiem, który nie każdemu przypadnie do gustu. W takim przypadku warto sięgnąć po tabletki lub kapsułki, dzięki którym ten problem zniknie. Wedle ostatnich badań, zalecana dzienna dawka guarany oscyluje pomiędzy 50 a 75 mg. Najlepiej nie zażywać jej wieczorem z racji pobudzających właściwości.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Nadużycie zalecanej dawki guarany może skutkować podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi, kołataniem serca, zaparciami, bezsennością, a także swoistym poczuciem niepokoju.

Guarany oraz produktów ją zawierających powinny unikać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Zaleca się także ostrożność osobom chorującym na cukrzycę i nadciśnienie.