Melisa – herbata nie tylko na zszargane nerwy

Herbal tea in a transparent teapot on the table and sprigs of fresh Melissa (lemon balm) and mint. Selective focus

Ludzie w dzisiejszych czasach żyją w dużym napięciu, presja towarzyszy im niemalże bezustannie, a lista obowiązków ciągnie się w nieskończoność. Aby nie zniszczyć sobie życia, należy postępować zapobiegawczo i sięgnąć po melisę, która posiada jednak więcej zbawiennych dla człowieka właściwości niż uspokojenie zszarganych nerwów.

 

Dlaczego warto wypijać melisę?

Melisa posiada olejek eteryczny, którego głównym zadaniem jest zmniejszenie wrażliwości układu nerwowego, a także rozluźnienie mięśni gładkich jelit. Herbata w której występuje melisa wykazuje oprócz tego działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Melisa słynie przede wszystkim ze swoich właściwości uspokajających, ale obniża ona także ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby. Jej regularne spożywanie sprawia, że organizm produkuje większe ilości soków trawiennych.

 

Kiedy należy włączyć do diety melisę?

Melisa dostarczana jest do organizmu głównie jako herbata, a raczej jej napar, chociaż w aptekach dostępne są również pastylki do ssania. Korzystają z niej przede wszystkim osoby na wysokich stanowiskach, a także takie, w których życiu występuje wiele sytuacji wywołujących stres, niepokój i nerwy. Kiedy pojawią się zaburzenia rytmu serca, zwane powszechnie kołataniem serca, melisa także przyniesie poprawę. W przypadku nerwicy, bezsenności oraz wzdęć i migreny spożywanie wywaru przyniesie zdecydowaną ulgę oraz poprawę aktualnego stanu. Niewiele osób wie, że melisa, pita jako herbata wspiera walkę organizmu z grypą oraz przeziębieniem i schorzeniach związanych z płucami oraz oskrzelami.

 

Wykorzystywanie melisy w kuchni

Jak zostało omówione powyżej melisa posiada wiele właściwości. Sprawdza się ona również w domowej kuchni, gdyż jej niezwykły smak wzbogaca chłodne napoje, desery, a nawet sałatki. Może ona zostać wykorzystana w formie przyprawy zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Smakosze kuchni polskiej wykorzystają ją chociażby do zamarynowania dziczyzny czy innego czerwonego mięsa. Panie domu użyją jej do ogórków czy kiszenia kapusty. W dawnych czasach słynna była również domowej roboty nalewka z melisy, jednak w dzisiejszych czasach nie występuje już tak często.