Jak uzupełnić jod w organizmie?

laminaria sea kale underwater photo ocean reef salt water

Lista niezbędnych składników odżywczych, które trzeba dostarczać organizmowi jest niezwykle długa. Można przyjmować je razem z  jedzeniem, gdyż jest to najlepiej przyswajane przez ludzki organizm, albo w formie suplementów diety.

 

Poznajmy kelp – najlepsze źródło jodu

Ludzie pragną prowadzić zdrowy tryb życia, gdyż daje im on nadzieję na przejście przez życie z dala od chorób oraz schorzeń. Dobrze jest więc wprowadzić do diety kelp, czyli wodorosty, które mają brązowo – zielony odcień. Dlaczego zostały tu wspomniane? Chodzi przede wszystkim o duże ilości jodu, które w nich występują. Spożywanie 100 gram wodorostów sprawia, że  jod na cały dzień zostaje uzupełniony. Nawet morskie ryby, jak dorsz, łosoś, mintaj, śledź i inne nie zawierają tak dużych ilości jodu.

 

Dlaczego kelp jest taki ważny?

Osoby zmagające się z niewłaściwym funkcjonowaniem tarczycy powinny sięgać po kelp, a już przede wszystkim zastosowanie to odnosi się do niedoczynności tarczycy. Kelp mimo, iż słynie przede wszystkim z występującego w nim jodu, zapewnia on także solidną dawkę witamin oraz minerałów. Wymienia się chociażby witaminę A, B1, B2, C, D, E, Zn, Mg, Fe, K oraz kwas foliowy. Powinien on zostać na stałe wprowadzony do diety kobiet, również tych w ciąży oraz karmiących piersią. Zawiera on więcej wapnia oraz żelaza niż w mleku, chociaż na skutek jego pochodzenia nie jest tak dobrze przyswajany przez ludzki organizm, jak na przykład mleko, które pochodzi od zwierzęcia.  Kelp jest przydatny w walce o lepsza figurę. Pobudza on nie tylko wspomnianą wcześniej tarczycę, ale także ludzki metabolizm, co przekłada się na zrzucanie zbędnych kilogramów. Nie można jednak z nimi przesadzać, gdyż spożywanie zbyt dużych ilości wodorostów jest w stanie wywołać problemy z tarczycą, nawet u osoby, która ich wcześniej nie miała. Przypisuje się im działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz umożliwiają detoksykację organizmu.

 

A może jednak należy być ostrożnym?

Wymienione dotychczas cechy sprawiają, że kelp powinien przekonać do siebie każdego. Mimo wszystko posiada on liczne grono przeciwników, którzy wskazują na jego tendencję do pochłaniania metali ciężkich występujących w wodzie. Strach ten jest uzasadniony. Wykonane przez ekspertów badania na przypadkowych wodorostach potwierdziły występowanie w nich zarówno pozytywnych pierwiastków, jak i tych o działaniu negatywnym. Mimo, iż ich ilości nie były tak duże, żeby zaszkodzić zdrowiu, ich przeciwnicy jeszcze utwierdzili się w swoich racjach.