Dietetyk

Dietetyk to nikt inny jak specjalista medyczny. Dietetyk zajmuje się głównie badaniem żywności, zarówno pod kątem samych produktów i ich składu, jak również pochodzenia. Poprzez swoją pracę zawodową i naukową, dietetyk opracowuje plany i zasady racjonalnego odżywienia się. Dietetyk to specjalista, który planuje sposób żywienia pacjenta, poprzez racjonalne opracowanie metod żywienia, a także poprzez leczenie zaburzeń żywienia. Najczęściej rolą dietetyka jest kontrola i jednocześnie wprowadzenie profilaktyki żywieniowej. Dietetyk działa zarówno w przypadku wystąpienia chorób, jak również w momencie, gdy konieczna jest odpowiednia redukcja wagi ciała.

Kiedy warto odwiedzić dietetyka?

Większości nam błędnie wydaje się, że konieczne jest odwiedzenie dietetyka w momencie, gdy nasza waga przekracza poziom zadowalający. Jest to jednak nieprawda, dietetyk to zawód, który zajmuje się również badaniem, profilaktyką, planowaniem oraz stosowaniem określonych grup żywności w przypadku chorób, a nawet słabego samopoczucia. Tak naprawdę dietetyka warto odwiedzać regularnie, nie tylko wtedy, gdy czujemy, iż nasza waga jest nie w porządku, ale również w momencie, gdy wchodzimy w tak zwany wiek, w którym należy zadbać zdecydowanie bardziej o zdrowie, również poprzez odpowiednią dietę czy też redukcję konkretnych produktów żywieniowych.

Jak pracuje dietetyk?

Dietetyk jest to zawód, który jest ściśle wyspecjalizowanym zawodem medycznym. Praca dietetyka opiera się na badaniu żywności, poprzez sprawdzenie składników, a także pochodzenie. Dietetyk pracuje z pacjentami lub klientami poprzez nieustanny kontakt, modyfikację i planowanie diety, aż do osiągnięcia realizacji założeń końcowych, które w danym momencie ustala. Praca dietetyka jest więc pracą wymagającą nieustannej obserwacji tak pacjenta, jak i rynku żywieniowego.

Dziedziny powiązane

Praktycznie każda dziedzina medyczna wiąże się z dietetyką. Najbardziej jednak powiązane z nią dziedziny to z pewnością gastrologia, kardiologia, a także ortopedia. Tam też bowiem bardzo często w grę wchodzi planowanie, stosowanie oraz opracowywanie konkretnych nawyków żywieniowych wśród pacjentów.